Vad är WebRTC? Hur det fungerar och vad är det bra för?


Vad är WebRTC? Hur det fungerar och vad är det bra för?

Hur länge har vi använt Internet? I ett decennium eller två? I själva verket kan vissa ha använt det redan innan det.

Vi surfar på internet för att göra affärer, göra onlinetransaktioner, använda sociala medier, titta på live-strömmar etc. Bortsett från det använder vi också internet för realtidsljud och videochatt med tjänster som Skype, WhatsApp och så.

Oavsett hur länge vi har använt denna teknik tar vi aldrig en stund att förstå varför tekniken är nödvändig eller hur den fungerar, såvida inte när vi stöter på ett problem som tvingar oss att gräva djupt och lära oss mer om det.

img

Så, vad är WebRTC? Det är verkligen en av dessa frågor (eller problem) som ofta besvärar netizens, särskilt när det gäller VPN-användare.

Läs vidare för att lära dig vad tekniken handlar om, hur den faktiskt fungerar och vilka aspekter av den som VPN-användare behöver vara medvetna om.

Vad är WebRTC?

WebRTC står för Web Real-Time Communications. Som namnet antyder är det en teknik som tillåter peer-to-pe-kommunikation mellan webbläsare eller enheter. Kommunikationen kan vara i vilken form som helst, dvs datadelning eller text- och videosamtal i realtid.

En viktig aspekt som gör tekniken populär är dess självreglerande funktion. Med andra ord, det kräver inte extra plug-ins, tillägg eller tillägg för att ansluta två kamrater och möjliggöra kommunikation i realtid. I själva verket behöver du inte ladda ner WebRTC. Vad det bara kräver är antingen HTML5, JavaScript eller ett API för att fungera i webbläsaren.

Med enkla ord tillåter WebRTC webbapplikationer att köra funktioner som:

  • Fildelning
  • Videokonferenser
  • Skärmdelning
  • Sändningar osv.
  Marocko VPN

Hur WebRTC startade?

WebRTC startade som ett öppen källkodsprojekt 2011 av Google, och sedan dess har tekniken utvecklats avsevärt.

Eftersom WebRTC är ett öppen källkodsprojekt är det helt gratis att använda och utvecklare från hela världen använder WebRTC API för att bygga olika webbappar. Faktum är att de mest populära gratis webbläsarna som Chrome och Firefox har inbyggd WebRTC-teknik.

WebRTC betraktas nu som ett standard realtidskommunikationsmedel av Internet Engineering Task Force (IETF) samt World Wide Web Consortium (W3C).

Vad gör WebRTC till en populär teknik?

Innan WebRTC-teknologin började tvingas användare slösa tid på att installera och använda plug-in från tredje part. Dessutom måste utvecklare distribuera C / C ++ (ett programmeringsspråk) som kräver tid och resurser på grund av oändliga utvecklingscykler.

WebRTC gör att alla dessa problem, såväl som utvecklare, försvinner för gott. Allt du behöver för att köra WebRTC-aktiverade teknologier är ett WebRTC API eller JavaScript API.

Förutom API: er kommer WebRTC inbyggda i olika populära webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. Det är också viktigt att notera att WebRTC inte är begränsat till webbläsare men tekniken expanderar också till mobilt OS. Till exempel kan du använda WebRTC på Android.

Tekniken gör att användare faktiskt kan komma åt enhetens mikrofon och kamera så att de kan njuta av kommunikation i realtid. Nu kanske du undrar …

Hur fungerar WebRTC?

Eftersom WebRTC tillåter kommunikation i realtid eller datadelning kräver det den faktiska lokala IP-adressen för slutpunkten för att ansluta. För att kommunicera med den andra webbläsaren behöver tekniken RTCPeerConnection. Tekniken passerar sedan genom ett Session Description Protocol (SDP).

  Bästa VPN för WeChat för att få åtkomst till det var som helst

hur fungerar webrtc

På grund av inblandning av en brandvägg eller en NAT (Network Address Translation) kan de två kamraterna inte se varandras lokala IP för att ansluta. Här hjälper STUN (Session Traversal Utilities for NAT) / TURN (Traversal Using Relays Around NAT) servrar.

Vad används WebRTC till?

Det finns ett stort antal WebRTC-användningsfall som kan sträcka sig från enkel ljud- eller videokommunikation till fildelning eller till och med skärmdelning, etc..

WebRTC tillåter användare att kommunicera med varandra via sin webbläsare (som att använda Skype eller WhatsApp), utan att installera någon extra plugin eller tillägg.

Eftersom tekniken tillhandahåller live-interaktionsfunktionen mellan webbläsare, kan en sådan kapacitet användas av kundsupport så att de kan svara på frågor i realtid.

Det är sant att det finns ett stort antal tjänster som använder WebRTC-teknologin som affärsmodell och erbjuder webbläsarbaserade live-kommunikationstjänster till användare över hela världen.

WebRTC är inte begränsat till onlinekommunikation men tekniken utvidgar dess användning till även fildelning och skärmdelning.

Är WebRTC Secure?

Så du kanske undrar är “Är WebRTC Secure?”. Ja, WebRTC är säkert eftersom det använder en-till-än-kryptering. Som ett resultat kan ingen tredje part dyka upp för att se dina data. Men om du använder ett VPN är den dåliga nyheten att WebRTC kan läcka din I.P-adress.

Vad är WebRTC-läckage och varför VPN-användare bör vara rädda för det?

Medan WebRTC erbjuder flera fördelar är WebRTC-läcka en fel som påverkar webbläsarna Firefox och Chrome på Windows. Därför, om en användare står bakom ett VPN och VPN inte är skyddat mot WebRTC-läckor, kan felet läcka användarens verkliga IP-adress. Faktum är att du enkelt kan kontrollera om din webbläsare läcker din IP-adress eller inte.

  Hur man tittar på Dota 2 The International 2023 med en VPN

Se upp! Din webbläsare läcker kanske din IP-adress Klicka här att veta mer.

Om den verkliga IP-adressen läcker ut, skulle användaren utsättas för regeringsövervakning, ISP-övervakning, hackare eller andra cyberbrottslingar.

Användare använder ett VPN för att inte bara kringgå innehåll som inte är tillgängligt i regionen utan också för att säkerställa sina onlinedata som är möjliga genom VPN: s krypteringsprotokoll. Därför ger en VPN inte bara sina användare anonymitet utan också komplett onlinesäkerhet.

Det är på grund av att användare försöker hitta sätt att förhindra läckage av WebRTC.

Hur man undviker WebRTC-läcka?

Eftersom WebRTC-läcka är ett allvarligt problem för VPN-användare, är det viktigt att ärendet behandlas omedelbart. Lyckligtvis finns det förebyggande åtgärder genom vilka du kan inaktivera WebRTC-läckage på Firefox såväl som i Chrome-webbläsaren.

 Lär dig hur du förhindrar WebRTC-läckage i webbläsarna Firefox och Chrome.

Eftersom tekniken inte har implementerats på alla vanliga webbläsare kan användare kanske hålla sig till de icke-WebRTC-medlen för att kommunicera med sina nära och kära.

Oavsett, för VPN-användare kan WebRTC-läcka översätta till enorma problem, varför det är nödvändigt att de vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra läckan.

Vill du ta tillbaka din integritet online? Du kanske vill kolla nedanstående guider:

no-log-img

PureVPN är No-Log Certified!

PureVPNs No-Log-policy har validerats av en av de ledande USA-baserade oberoende revisorerna. PureVPN är inte bara den snabbaste utan också en verifierad No-Log VPN-leverantör!