Шта је шифрирање и како функционише?


Шта је шифрирање и како функционише?

Објављено: 15. јула 2023

Шифровање је поступак којим се ваши приватни подаци чине нечитљивим за неовлашћене кориснике. Ево зашто треба да шифрирате своје податке:

1. Заштита од хаковања, крађе идентитета итд.

2. Сигурно прегледавање интернета на било којој мрежи

3. Анонимност против државног надзора и још много тога

Шта је шифровање

Шта је шифровање?

Шифрирање игра своју улогу од 700. године пре нове ере. Спартанска војска користила га је да преноси осетљиве поруке на пругама од коже током ратова. 1467. Алберти Ципхер је променио ток шифрирања. Укључио је алфабете и променљиве ротације, отежавајући дешифровање шифрованих порука.

Убрзо је шифровање постало најкоришћенији медиј за слање порука у време рата. Шифровање је непријатељима отежало читање порука. Рођење Енигма Мацхине реформисао је ток комуникације на сигуран начин. Све што је било потребно је начин да се дешифрује и одмах прочита пријемник. Начин дешифрирања често се назива кључем за дешифрирање, приватним и тајним кључем.

Иако је стара хиљадама година, технологија шифровања још увек није застарела. У ствари, то је још увек један од најнапреднијих дела савремене технологије. Савремена технологија је веома јака! Чак и велике агенције за надзор, као што је ФБИ, не могу дешифровати или хаковати енкрипцију. То је захваљујући сталном развоју технологије током последњих много година.

Са напретком у технологији, фокус се преусмерио на мрежно хаковање. Ту долази до шифровања ради заштите података корисника.

Хакери и сајбер криминалци раде нон-стоп како би стекли ваше приватне податке. Шифровањем се ваши подаци претварају у кодове. Шифрована порука може постати смислена тек кад је прими намјеравани прималац.

  Како отворити портове за снајпер: Гхост Варриор 3 помоћу преусмеравања портова

Како функционише шифровање?

Шифрирање користи сигурносни кључ за шифрирање и дешифрирање. Пошиљалац и прималац морају делити заједнички кључ за дешифровање и смисле информација. Без кључа за шифровање, подаци немају вредност за хакера који је то некако набавио.

како функционише впн шифрирање

Кодирањем, алгоритам шифрује ваше податке и претвара их у брбљави облик. Затим је потребан кључ да би се те информације схватиле.

Шифрирање је у прошлости било невероватно средство за приватну комуникацију. Данас шифрирање игра важну улогу у заштити нашег интернетског промета. Шифровањем, подаци које шаљемо или примамо налазе се у одређеним тунелима. Тунели штите податке. Штавише, спрјечава шпијуне и хакере да их гледају или им приступају.

Када користите ове ВПН протоколе, пакети података се преписују у шифрираном формату. Иако то може утицати на брзину ваше ВПН. Али то и даље осигурава да ваши пакети података увијек буду сигурни.

Врсте шифровања

Шифрирање штити вашу е-пошту, банкарске трансакције и интернетске поруке. То је најбољи начин да заштитите своје податке на мрежи од злонамерних шпијуна, хакера и мрежних криминалаца. У данашњем дигиталном свету, интегритет шифровања одређује се кључном величином шифрирања. Постоји много врста шифрирања. Укључује симетрично шифровање кључа, који користи Симметриц алгоритам и Асиметрично шифровање. Без обзира колико робусни алгоритми били, подложни су грубим силама, ДДоС нападима итд.

Дешифровање података могло би потрајати више миленијума, математички напредак може се смањити ових пута. То је разлог због којег информације и друге приватне информације треба да буду сигурне дуже време. Ево типова шифровања и њихових предности:

Стандард за шифровање података (ДЕС)

ДЕС, популаран 1970-их, омогућава 56-битну енкрипцију кључева. Користила га је влада САД-а као и предузећа. Тип шифрирања је застарио. Али, и даље се користи у многим комерцијалним производима. Сматра се прихватљивим за ниже сигурносне апликације.

  Гледајте аустралијски Нетфлик са било којег места

РЦ4, РЦ5 и РЦ6

Ово је алгоритам за шифровање који је развио РСА. РСА је прва комерцијална апликација за криптографију са јавним кључем. Од тада су уведена многа дешавања која ће га побољшати и поправити грешке. Тренутна верзија, РЦ6, омогућава до 2.040-битне величине кључа и променљиву величину блока до 128 бита.

АЕС

АЕС, ака Адванцед Енцриптион Стандард, најшире се користи алгоритам шифрирања. Рођење АЕС-а настало је због комбинације напора водећих стручњака за безбедност на мрежи. АЕС је брзо достигао своју репутацију најсигурнијег и најбољег стандарда за шифровање.

Нуди до 256-битни кључ шифре. Више је него довољно да издржи било коју врсту покушаја упада. ПуреВПН користи строгу АЕС 256-битну енкрипцију војног степена за највишу поверљивост информација корисника.

Твофисх

Твофисх је симетрични шифра кључа у криптографији. Величина блока је око 128 бита и величина кључа до 256 бита. Твофисх је на више начина уско повезан са блок шифром, Бловфисх.

Различите карактеристике ПуреВПН-а укључују унапред израчунате С-кутије за кључеве и сложени распоред кључева.

Две рибе посуђују и елементе из других дизајна. Твофисх такође има Феистел структуру попут ДЕС. Две рибе такође користе матрицу за одвајање максималних растојања. То је врло корисно за сигурност.

Како заштитити податке коришћењем шифрирања?

Шифрирање може увелико заштитити ваше податке од злонамерних ентитета. Иако постоји мноштво претњи на мрежи, шифровање осигурава 24/7 сигурност.

Ако не живите у пећини, бићете свесни скандала који се догодио пре неколико година. Тада се ФБИ сукобио са Апплеом. Разлог је била невероватна снага шифровања. Када је иПхоне уређај шифрован, чак ни цела снага ФБИ-а није га могла откључати.

  Како отворити портове за ратни позив 2. светског рата помоћу преусмеравања лука

Ево ситуација у којима ће енкрипција достићи своју репутацију:

впн енкрипција

Заштита осетљивих података ако су украдени

У случају да вам уређај украде, шифровање ће спречити приступ криминалцу. Они ће их спречити да подигну систем помоћу ваших заплетених података. Они могу укључивати ваше финансијске детаље, лозинке, слике, итд.

дељење осетљивих података

Чување или дељење осетљивих података на мрежи

Претпоставимо да имате осетљиве податке попут пореских докумената, броја социјалног осигурања итд … делите их са државним органом или било којом другом агенцијом. Коришћењем енкрипције моћи ћете да осигурате пренос тако осетљивих података. Такође ће је сачувати од цибер криминалаца.

сигурни пословни подаци

Заштита пословних записа

Многа комерцијална и кућна предузећа користе шифровање. Они то чине како би осигурали тајне својих предузећа пред конкурентима. То укључује новчане токове, зараду по акцији и напредак у истраживању и развоју. Шифрирање ће осигурати проток комуникације и датотека које се дијеле с вршњацима.