Како функционира препознавање лица


Како функционира препознавање лица

Јесте ли икад размишљали зашто сви траже ваше податке о лицу? Од аеродромских царина до паметних телефона, сваки ентитет прикупља ваше детаље о лицу. Захваљујући технологији препознавања лица, познатој и као ФРТ, подаци о лицима данас се највише траже.
Није тајна да је током година препознавање лица прешло од генијалног облика високо напредних безбедносних система у филмовима до постојећих свуда око нас и слетања у наше руке данас.

Шта је препознавање лица?

Препознавање лица је биометријска софтверска апликација која је довољно напредна да јединствено идентификује или верификује особу поређењем и анализом образаца заснованих на контурама особе..
Да би се поједноставили, људи имају јединствени образац лица. Софтвер за препознавање лица може анализирати ваше црте лица и похранити их у велику базу података. Затим скенира ваше лице тако да одговара вашим подацима из успостављене базе података да идентификује ко сте.
Бројне компаније скачу на траку за препознавање лица, јер се очекује да та индустрија порасте на 10,15 милијарди УСД до 2025. Аппле одлично користи технологију препознавања лица толико да су скинули свој основни скенер отиска прста..
Технички дивови се кладе на препознавање лица као ометајућу технологију која поједностављује свакодневне активности као што су плаћање намирница, горива и других једноставним скенирањем вашег лица..
Као и било који технолошки производ, и неки се залажу за повећану употребу технологије препознавања лица, док заговорници приватности и сигурности постављају у питање приватност и сигурност ове технологије..

црте лица

Примена препознавања лица

Технологија је у нашем друштву имплементирана на више начина. Неки телефони већ користе препознавање лица како би одобрили приступ, а неке владе попут Кине и САД користе препознавање лица из база података попут возачких дозвола из различитих разлога..
Такође имамо и апликације за друштвене мреже и уграђен је софтвер за препознавање лица који користи препознавање лица попут Снапцхат-а и ид-а лица. Сада постоји велика разлика између откривања лица и препознавања лица. Са препознавањем лица, уређај би рекао, „да, то је моје лице“, а са препознавањем лица, рачунар каже: „да, то је твоје лице!“
Ова способност да потврди идентитет нешто је што наш мозак покупи прилично брзо кад смо млади. Ипак, то је прилично сложен проблем за рачунаре. Дакле, завиримо дубље у препознавање лица и науку о томе како то функционише.

  Како отворити портове за ратни позив 2. светског рата помоћу преусмеравања лука

детекција лица

Како функционира препознавање лица?

Опште функције ове технологије су:

 • Корак 1: Препознавање лица

  Када мислите на људско лице, мислите на прилично основни скуп црта лица. Лице има очи, нос и уста. Али, лице има више од ових карактеристика. Лица се разликују у многим факторима као што су ширина носа, удаљеност између очију, облик и величина уста, итд..

 • Корак 2: Анализа лица

  Неке технологије препознавања лица проучавају до 80 фактора на лицу који помажу у препознавању јединствених карактеристика и, на крају, идентитета. Ове карактеристике су прилично детаљне, посматрајући ствари попут дубине очних утичница, висине јагодица и облика вилице. Наравно, уз мерење вишеструких компликованих фактора, могу се јавити неке компликације.

 • Корак 3: Питања старења

  На пример, лица оних појединаца који остаре. Нема сумње да, како старимо, изгледамо другачије. Да би то заобишли, рачунари су научили које карактеристике су релативно непромењене без обзира на то колико година имамо, и помно гледају ове карактеристике.
  Али чак и да нисмо стариле, било би свакодневних компликација. Размислите о томе, шта се дешава ако рачунар покушава да анализира ваше лице, а не гледате његов сензор или камеру под потпуно истим углом сваки пут?
  То је нешто са чим се људи свакодневно сусрећу, али никада стварно немају проблем. За рачунаре, то, међутим, може представљати озбиљно компликовану препреку у откривању и препознавању лица. Дакле, инжењери су пронашли неколико различитих техника за обрадбу ових система за препознавање лица.

 • Корак 4: 2Д до 3Д

  Много телефона који користе препознавање лица нагнаће вас да померате лице када подесите систем за препознавање лица како бисте знали како изгледате из различитих углова.
  Други системи препознавања лица користе 2Д до 3Д технологије за мапирање 2Д слике вашег лица на 2Д модел да би израчунали како бисте изгледали из различитих углова. Рачунари мере ове факторе до вага мањих од милиметра како би се створио отисак лица / слика која, како име важи, отисак прста, али за ваше лице.

  Како инсталирати поједностављење Коди Буилд-а на Коди 18 Леиа

Ограничења система за препознавање лица

Као и код било које друге технологије, и системи за препознавање лица суочени су са препрекама. Ево неких ограничења:

 • Злоупотреба моћи
  Земље са мало или нимало личне слободе могу видјети да владе или други ентитети злоупотребљавају своју моћ користећи технологију како сматрају прикладном. То значи да агенције могу потенцијално шпијунирати своје грађане и означити их за њихове поруке, са киме комуницирате итд.
 • Неправомоћне оптужбе
  Агенције за провођење закона користе суставе препознавања лица за борбу против криминала тако што проналазе криминалце путем ЦЦТВ-а. То значи да су могли будно пратити скоро све, у било које доба дана, и да их пронађу било где.
 • Расна дискриминација
  Софтвер и технологија за препознавање лица могу ескалирати ризик од расне пристраности. У последње време су се појавили извештаји, који наглашавају да препознавање лица није тако ефикасно у препознавању људи боје и жена.

како функционише препознавање лица

Питања приватности у погледу препознавања лица

 • Забринутости о приватности података
  Приватност података одувијек је била забрињавајућа, а препознавање лица их погоршава. Подаци прикупљени технологијом препознавања лица укључују милијарде слика лица и видео датотека. Даље се чува локација на којој су подаци прикупљени.
 • Недостатак регулације
  Пошто је технологија препознавања лица релативно нов феномен, владе тек треба да усвоје законе. Тренутно не постоје прописи и ограничења за употребу препознавања лица.

Временом су отисци лица и отисци лица постали невероватно тачни. У стању су да идентификују људе са готово 100% тачношћу и чак могу да открију и мање разлике у идентичним близанцима.

Како се технологија побољшавала и постала све раширенија, повећале су се и могућности за њену употребу. Данас користимо препознавање лица за ствари попут безбедности телефона, али технологију увелико користе организације попут банака и влада.

  Како инсталирати без ограничења Магиц Буилд он Коди

У земљама попут Јапана, неке банке гледају на примену технологија препознавања лица у својим банкоматима као безбедносну меру за верификацију трансакција. У САД-у владине агенције попут ИЦЕ-а и ФБИ-а користе софтвер за препознавање лица да би креирале базе података из постојећих докумената попут возачких дозвола..

Без обзира на корист, знамо да ова технологија постаје све присутнија у нашем свакодневном животу и не изгледа да ће ускоро престати.

бриге о приватности за препознавање лица

Како се заштитити од крађе идентитета

У овим несретним временима морате почети са спровођењем мера које вас штите од крађе идентитета.

 • Ограничите своје присуство у друштву
 • Не постављајте личне слике
 • Не користите апликације које користе препознавање лица

Знајте више о томе како се заштитити од крађе идентитета.

заштитите се од крађе идентитета

Желите повратити своју приватност на мрежи? Можда ћете желети да проверите ниже водиче: