Vad är en vit hatthacker? Skillnaden mellan hackare med vita, gråa och svarta hattarna


Vad är en vit hatthacker? Skillnaden mellan hackare med vita, gråa och svarta hattarna

Alla hackare uppfattas som en kriminell eller dålig person som stjäler pengar. Vi uppfattar allt detta från mainstream-media där vi ser att hackarna är involverade i att stjäla data, människors hårt tjänade pengar, hacking-enheter och system som orsakar cyberterrorism. Men verkligheten är annorlunda. Hackning är lagligt när det görs med ägarens tillstånd på enheter, system eller nätverk. Det är en global erkänd praxis där företag och myndigheter anställer hackare för att hacka sina system för att hjälpa dem att identifiera vilka kryphål i deras system och fixa dem.

Vit hatthacker

Vad är hackare för vit hatt?

Inte alla hackare har för avsikt att orsaka skada för vanliga användare. Termen hacker definieras när den används i allmänhet som någon som har avsikt att utföra cyberkriminella aktiviteter för att missbruka någons integritet och äventyra deras data.

Men en hacker kan vara vem som helst, oavsett avsikter, som använder sina studier och praxis för att utföra hackingstrategier och kringgå säkerhetslagren i ditt nätverk eller datorsystem.

Att hacka sig själv är inte olagligt om det inte utförs oetiskt mot lagar och förordningar och bryter uppförandekoden. Många myndigheter och företag anställer hackare för att säkra sina system och nätverk.

Dessutom har inte alla kunskapen om cybervärlden där någon fråga om vad är en vit hatthackare? Eller vad är involverat i vit hatt som hackar? Är bara några av de nyfikna frågorna i den digitala tidsåldern vi lever i?

Hackare kategoriseras i tre lager “svart”, “vit” och “grå” hatthacker. Varje term är med västerländsk kultur, svart skapar en negativ känsla, vit säkerställer lugn och grått som är en blandning av både etiska och oetiska sätt att hacka. Två huvudfaktorer avgör emellertid typ av hacker du har att göra med, deras avsikter och om de följer samhällets lagar eller inte.

  Bästa Telegram VPN för att låsa upp det var som helst

Svart hatt hackare

Som alla hackare där ute, svart hatt använder sin omfattande färdighet och kunskap för att infiltrera alla system eller nätverk som har det primära målet att få tillgång till känslig data genom att kringgå säkerhetsprotokoll. Vissa svarta hathackare gör detta bara för skojs skull, medan vissa kan bryta säkerhetsprotokoll i försöket att få viss ekonomisk vinst och orsaka skada för normala användare.

Dessa svarta hattar kan sträcka sig från att injicera skadliga skript i programvara till expert hackare som syftar till att stjäla information, särskilt ekonomisk, personlig information och inloggningsuppgifter..

Inte bara syftar de till att stjäla data utan också att förändra och förstöra dem. Att skydda dig mot svarta hattar är mycket viktigt i den tekniska ålder som vi lever i, så vissa motåtgärder måste vidtas för att säkerställa att du inte lämnar dig transparent för hela världen.

Till exempel att inte dela känslig information över något nätverk som finansiella rapporter, ta bort Exif eller metadata från dina bilder och många andra saker som rör svart hatt säkerhet.

Hackare för vit hatt

En perfekt definition av vit hatt-hacker skulle vara någon som använder sina färdigheter för att få information på etiska sätt. Vit hatthacker kan anställas av företag som cybersäkerhetsspecialister som försöker utföra hacking för att hitta ouppfyllda luckor i något system eller nätverk.

Vita hathackare använder samma processflöde som svarta hathackare men den största skillnaden är att de ber om ägarens tillstånd, vilket gör det helt lagligt. Vit hatthacker utför pennprovning, gör sårbarhetsbedömningar för företag för att identifiera eventuella läckor i nätverk och säkerställer att företagets säkerhetsstruktur stärks. Det finns även kurser, utbildningsmoduler och certifieringar som involverar etisk hacking.

  Offentlig WiFi-säkerhet

Grå hatt hackare

Det finns alltid inte två sidor på sidan, men ibland finns det några gråa områden också. En grå hatthacker är någon som letar efter svagheter i systemet utan att fråga ägaren. Om problemet hittas kommer han att rapportera det till ägaren men kommer ibland att be om en liten koncession innan han utför för att fixa det.

Men om ägaren avvisar begäran avslöjar han utnyttjandet online för andra att dra nytta av, särskilt, hatthackare. Denna form av hacking är fortfarande olagligt eftersom hackaren inte begärde tillstånd från ägaren innan han försökte attackera systemet. Dessa typer av hackare har inte dåliga avsikter, de letar bara för att ta reda på sårbarheter i systemet och tjäna lite extra pengar eller helt enkelt för deras ändamål.

Ordet hacker, genom att ens tala om det visar en mycket negativ konnotation, är det viktigt att komma ihåg att inte alla hackare görs på samma sätt. Om vita hattar arbetade inte ute för att hitta en svaghet och stoppa cybersecurity-attacker, då skulle det vara mycket cyberbrott involverat, utnyttja sårbarheter och samla in mycket känslig information och låta användare nästan öppna för hela världen.

Etiska hackare?

En etisk hacker eller etiska hackare, även kallad en hatthacker, är de individer som belyser säkerhetsproblem genom penetrationstest. Penetrationstest är ett försök att få fram sårbarheterna i ett system. Dessa informationssäkerhetsindivider är stränga i sina testtekniker och gör det för att förbättra systemets övergripande säkerhetslandskap.