Vad är en privat IP-adress?


Vad är en privat IP-adress?

Privat IP-adress är en Internetprotokoll-adress som har tilldelats dina hemenheter som en skrivare, smart-tv och andra. Privata IP-adresser kommunicerar med varandra och kommunicerar inte på webben.

Privat vs offentlig IP-adress

Vad är en IP-adress?

En Internetprotokolladress, vanligtvis känd som en IP-adress, är en unik numerisk adress som tilldelas varje enskild enhet som kräver internet, t.ex. en dator, skrivare, smarta switchar, internet routrar eller någon annan enhet som är en del av internet nätverk.

Tänk på en IP-adress som det bränsle som driver bilen; utan detta bränsle; du kommer inte att kunna ta dig runt. Eftersom IP-adresser är sammanhängande, kan de ändras. Utan en IP-adress är du praktiskt taget utanför nätet.

Vad är en privat IP-adress?

En privat IP-adress tilldelas specifikt till en enhet i ett kontrollerat nätverk och är inte lätt tillgängligt på det breda internet. Med en privat IP-adress kommer alla enheter som tilldelats den privata IP-adressen kunna kommunicera med varandra.

Hur privat IP-adress fungerar?

För att underlätta saker, låt oss ta ett exempel på enheter som är anslutna i ditt hemnätverk. Som en del av den moderna teknologiska eran har du verkligen en smartphone och kanske en stationär dator eller en bärbar dator, och alla dessa enheter ansluter till internet via ditt hem centrala router.

För att underlätta saker, låt oss ta ett exempel på enheter som är anslutna i ditt hemnätverk. Som en del av den moderna teknologiska eran har du verkligen en smartphone och kanske en stationär dator eller en bärbar dator, och alla dessa enheter ansluter till internet via ditt hem centrala router.

  Servicevillkor för PureVPN Affiliate Program

Du kanske frågar, vad är poängen med att ha en offentlig IP och en privat IP? Intressant fråga. De enheter som är anslutna i ditt hemnätverk kan enkelt kommunicera med varandra med sin privata IP-adress. Medan routern kommer att använda den tilldelade offentliga IP-adressen för att underlätta kommunikationen med resten av världen via internet.

Det säger sig självt att när du ansluter till internet kommer dina privata IP-adresser att förbli dolda, och endast routerns offentliga IP-adress är synlig.

I själva verket är en privat IP-adress en IP-adress som inte är Internet-vänd hemma i ett internt nätverk. Detta innebär att nätverksenheter, som routrar, tilldelar privata IP-adresser.

Privata IP-adressintervall

 • 10.0.0.0 till 10.255.255.255
 • 172.16.0.0 till 172.31.255.255
 • 192.168.0.0 till 192.168.255.255

Hur du hittar din privata IP-adress

 1. Tryck Vinn + R och typ cmd in i fältet.
  Steg 1: Skriv CMD
 2. Tryck Stiga på att öppna Kommandotolken.
  Steg 2: Ange kommandotolken
 3. Typ ipconfig och tryck på Stiga på. Du kommer att se en listainformation om din nätverksanslutning.
  Steg 3: Skriv ipconfig för ipv4-adress

Vad är behovet av en privat IP-adress?

När en offentlig IP-adress är det enda sättet att ansluta till internet, varför behöver man en privat IP? En för interna enheter för att kommunicera med varandra, till exempel skickade du en sida från din smartphone för att skriva ut på din skrivare. Två privata IP: er tar inte ut ett offentligt IP-adressutrymme.

Precis som det finns ett begränsat utbud av färskt dricksvatten så fungerar IP-konceptet på liknande sätt. Med en begränsad mängd IP: er ger privata IP: er plats för offentliga IP: er så att fler och fler internetnätverk kan installeras utan att kompromissa med tillgängligheten.

  Hur man öppnar portar för Minecraft med hjälp av port vidarebefordran

Låt oss ta ett exempel för att förstå bättre. Säg att du har en vanlig router i ett hemnätverk. Nästan alla routrar i hem och kontor runt om i världen har en liknande IP-adressstruktur som 192.168.1.1, och de tilldelar 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 så vidare och så vidare till ett flertal enheter anslutna till routern.

Du kanske frågar, kommer inte de privata IP: erna att sammanfalla med IP: er från andra nätverk? Kort sagt, nej, eftersom det inte gör någon skillnad i hur många routrar som använder samma, 192.168.1.1-adress. Dussintals enheter kan vara anslutna i det specifika nätverket och dela samma IP-adress med användare av andra nätverk eftersom de inte interagerar direkt med varandra.

Alternativt använder enheterna med privata IP: er tilldelade av routern routerns offentliga IP-adress för att tolka deras förfrågningar och hjälpa till att underlätta kommunikation med andra offentliga IP-adresser och i slutändan möjligheten att interagera med sina enheter.

Tänk på det här sättet, du läser detta med hjälp av din enhets privata IP som enheten, (en bärbar dator, smartphone eller något annat), begärde den här sidan via en offentlig IP, en router och sedan landade du här.

Internetaktiverade enheter som bärbara datorer, stationära datorer, smartphones, surfplattor och andra som fungerar i privata nätverk runt om i världen kan använda en privat IP-adress utan nästan någon begränsning, vilket inte är fallet för offentliga IP-adresser.

Privata IP-adresser ger också ett sätt för enheter som inte behöver kontakt med internet, som filserver, skrivare, etc., fortfarande att kommunicera med de andra enheterna i ett nätverk utan att direkt utsättas för allmänheten.

  Disney + arbetar inte med VPN?

Det är allt. Nu när du har fått reda på det vet du hur lätt det var att förstå konceptet och funktionen för privata IP-adresser.