Hur man hindrar någon från att spionera på din mobiltelefon


Hur man hindrar någon från att spionera på din mobiltelefon

Smarttonsspionering har blivit vanligt i mobilteknologin. Trots detta tar människor vanligtvis inte sin smartphone-säkerhet på allvar, förrän de naturligtvis blir offer för ett cyberbrott.

Det finns många anledningar för dig att frukta spionering av mobiltelefoner. Om du till exempel ansluter till en kompromisslös Wi-Fi för att hantera dina onlinetransaktioner kan du bli utsatt för ekonomiskt stöld. På samma sätt kan en hacker dumpa en bakdörr i din enhet för att spionera på dina aktiviteter genom att hacka telefonens webbkamera.

Eller, en cyber-stalker kan smyga skadlig programvara i din mobil för att spåra din GPS, läsa dina meddelanden och alltid ha kännedom om din exakta plats. Skälen kan vara många, men den som lider av konsekvenserna av mobiltelefonspionering är bara du.

Offret kan till och med vara någon från din familj som dina syskon, barn osv. Som sådan undrar du kanske “Hur kan man hindra någon från att spionera på min mobiltelefon?” Läs vidare för att lära dig hur man hindrar någon från att spionera på din mobiltelefon och skydda dig själv och din familj mot farorna med spionering av mobiltelefon.

hur man hindrar någon från att spionera på din mobiltelefonikonbild

Mobiltelefonspionering sker över hela världen

I mars 2023 avslöjade Wikileaks en serie konfidentiella dokument om regeringens spionering. Rapporten presenterade detaljer om bakdörrarna och skadliga verktyg som spionagerar använder för att hacka till alla smarta enheter och spionera på användarna. Faktum är att verktyget till och med kan hacka in en användares Smart TV och spionera genom kameran.

Det är inte bara USA där spionering är vanligt, utan andra länder som Australien och Storbritannien utsätts för spionering av mobiltelefoner.

Spårningsverktyg för kritiska data Mobiltelefoner

Det finns många allvarliga skäl att bli oroliga för spionering av mobiltelefoner. Det är ju ett brott mot din integritet online! Här är några vanliga sätt spionverktyg för mobiltelefoner spåra dina data:

  • Spyware kan hacka in din GPS och hålla reda på din dagliga pendel. Alla hackare med tillgång till din GPS kan enkelt se var du bor.
  • Ett spioneringsverktyg kan också utnyttja dina samtal och lyssna på alla viktiga samtal du gör med din make, din affärspartner osv. Läskigt, rätt?
  • Vissa spionprogramverktyg är byggda för att spåra och spela in textmeddelanden som skickas från din telefon eller surfplatta.
  • Som nämnts tidigare finns det många spionprogramverktyg på hög nivå som kan hacka in webbkameran på din smartphone, surfplatta, bärbar dator och till och med smart TV och övervaka alla dina aktiviteter.
  Hur man tittar på Rugby World Cup 2023

Lyckligtvis finns det några tecken på tecken på spionering av mobiltelefoner

Det finns många sätt du snabbt kan kontrollera om din telefon är spionerad. Men dessa tecken går vanligtvis obemärkt eftersom de är ganska subtila. Det här är vad du behöver för att vara på jakt efter:

  • Aktivitet på smarttelefonen även om den är i vänteläge. All ovanlig aktivitet på din telefon när den är i vänteläge indikerar att den är fjärrstyrd. Till exempel fortsätter din smartphone att skicka meddelanden när den ska vara i vänteläge. Eller så startar din smartphone på egen hand.
  • Telefonbatteri tappas utan överdriven användning. Batteriladdning uppstår vanligtvis när du aktivt spelar spel på din smartphone eller binge titta på dina favorit-TV-program. Men om smarttelefonbatteriet tappas utan alltför stora aktiviteter, finns det en anledning att vara orolig.
  • Din smartphones rygg känns uppvärmd hela tiden. Spyware körs vanligtvis i bakgrunden utan att locka användarnas uppmärksamhet. Om du märker att din smartphone alltid känns varm kan den smittas av spionprogram.
  • Ökad användning av mobildataplan. Spionprogramvara skickar känslig information från din telefon till hackaren som kontrollerar verktyget. I sådana fall använder programvaran mobildataplan (när den inte är ansluten till ett Wi-Fi) för att ladda upp data. Om du märker någon betydande ökning av din dataanvändningshistorik, betyder det att du har ett spionprogram att oroa dig för.

Finns det några sätt att hitta spionverktyg för mobiltelefoner?

Du undrar kanske “Hur hittar du spionprogramvara på din telefon?” För det första är spionverktyg byggda för spionering, och därför är de inte alltid lätt att upptäcka. Du kan hitta sådana verktyg genom att öppna appkatalogen och leta efter verktyg som du kommer ihåg att du inte laddade ner.

  Bästa Telegram VPN för att låsa upp det var som helst

Ta bort Spy Software från Android

Om du vill kontrollera spioneringsverktyg på en Android-enhet går du till Inställningar och fortsätter till Applications. För det andra, gå till Running Services och se vilka tjänster som för närvarande körs. Om du hittar någon okänd tjänst klickar du på den och avinstallerar den efter att du har rensat cachen. Kolla också efter spionprogramvara på skärmen Hantera applikationer och följ samma process om du stöter på skadligt verktyg.

Ta bort Spy Software från iOS

Mobiltelefonspionering på en iPhone är inte lika lätt som på en Android-driven enhet. För att installera spionprogram på en iPhone är jailbreaking nödvändigt. Så om du märker någon misstänkt applikation som du inte hittar i Apple Store är det antagligen ett spionprogram och din iPhone kan ha hackats.

Lyckligtvis är det relativt lättare att bli av med spionprogram eller skadlig programvara från din iPhone än Android. Du behöver bara uppdatera din iOS och alla dina tredjepartsapplikationer görs värdelösa.

Så här hindrar du någon från att spionera på din mobiltelefon

Använd ett säkert lösenord: Att använda starka och komplexa lösenord bör komma som en no-brainer. Många användare tar emellertid inte lösenord på allvar och slutar få sina enheter hackade. Ett bra lösenord kan inte bara skydda din telefon utan också skydda mot spioneringsverktyg som installeras.

Installera säkerhetsapplikationer: Du kan hitta säkerhetsapplikationer både på Android och iOS som kan meddela dig när en ny applikation laddas ner. Du kan installera appen och bli omedelbart underrättad.

Använd alltid anti-Malware: Skadliga verktyg som spionprogram är ganska svåra att upptäcka och därmed ta bort dem. Därför är det bäst att använda ett anti-malware-verktyg. Dessa program skyddar din enhet från skadliga tredjepartsapplikationer, och det inkluderar även spionprogram. När du väl har installerat behöver du inte ens oroa dig för eventuella framtida spionprogramverktyg eftersom dessa applikations databas uppdateras rutinmässigt.

  Offentlig WiFi-säkerhet

Använd krypteringsverktyg: Dusan Petricko, en digital kriminaltekniker, föreslår att telefonlagringen bör krypteras för att stänga alla dörrar för hackare som leder till ett integritetsbrott. “Om din enhet går förlorad eller stulen, kommer även de mer avancerade motståndarna att ha liten eller ingen chans att komma till dina data,” föreslår experten.

Hur kan man hindra någon från att spionera på min mobiltelefon? Tja, du är inte den enda med den helt viktiga frågan, eftersom mobiltelefonspionering har funnits sedan tillkomsten av mobiltelefoner. Men med några viktiga överväganden, såsom de som diskuteras ovan, kan du spara din integritet från att bli kompromitterad.

Vill du ta tillbaka din integritet online? Du kanske vill kolla nedanstående guider: